Valentijn hit: Hartvormige komkommer

hartvormige komkommersNieuwe hartjeskomkommer op smaak geteeld

 

Uit Japan kennen we vierkante meloenen of andere bijzonder gevormde groenten en fruit. Zoals wij hier in het Westen het ‘zeggen met bloemen’, zo is het in Japan gebruikelijk om bijzonder smaakvolle groenten en fruit cadeau te geven. Met het oog op de komende valentijnsdag ontwikkelde de Nederlandse komkommerteler Willy van Bussel daarom speciale hartvormige komkommers.

 

Geteeld met liefde

Komkommer is een van Nederlands meest gegeten groenten. De vruchtgroente smaakt goed als koude snack, en past ook warm bij veel feestelijke recepten. Nederland telt 224 komkommertelers die jaarlijks zo’n 410 miljoen kg komkommers telen. Vanaf medio maart komen de komkommers weer en grotendeels uit de Nederlandse kassen. Voor die tijd zijn ze in beperkte mate verkrijgbaar.

Teler Willy van Bussel ontwikkelde een eenvoudige manier om komkommers een mooie hartvorm te geven. Van Bussel: “Mijn Q&Me snack komkommers lenen zich uitermate goed voor het vormen van hartjes. Door net voor de laatste dagen van de groei een hartvormige huls zorgvuldig om de snackkomkommer te plaatsen, groeit deze uit tot een hartvorming komkommertje!”

Over komkommer

hartvormige komkommersKomkommers hebben een eetbare schil die rijk is aan vezels, met direct daaronder veel vitaminen. De komkommer is een eenjarige vruchtgroente die behoort tot de familie van de meloen en de courgette. De komkommer groeit aan een klimplant met grote bladeren. Aan één stengel kunnen tientallen komkommers groeien. De vrucht wordt geoogst als deze nog donkergroen is. Komkommers worden geteeld in Nederlandse kassen waar ideale groeiomstandigheden de perfecte kwaliteit garanderen. De komkommer is door zijn frisse smaak één van de meest populaire saladegroenten in ons land.