Kookstudioweek geopend met inspirerende boodschap

Angélique SchmeinckGistermiddag is in Amsterdam de Nationale Kookstudio Week 2011 officieel geopend. De opening vond plaats in De Culinaire Werkplaats in Amsterdam. Door diverse sprekers  werd het thema Groenten & Fruit van diverse kanten belicht. Meesterkok Angélique Schmeinck gaf een inspiratiesessie hoe met de techniek van mindmapping tot creativiteit in de keuken te komen. De aanwezige journalisten, persvertegenwoordigers, kookstudiohouders en genodigden waren eenstemmig over de glorieuze toekomst van groenten en fruit vanwege de lekkere, gezonde eigenschappen. Tegelijkertijd werd geconcludeerd dat het verhaal achter de producten meer aandacht verdient, steeds minder consumenten kennen de achtergrond van producten die ze eten en weten niet waar ze op moeten letten om te komen tot een smaakvol gerecht. De Kookstudio Week duurt nog tot en met volgend weekend, alle deelnemende kookstudio’s en hun programma staan vermeld op de website www.kookstudioweek.nl

 

De Culinaire Werkplaats was speciaal voor de opening van de Nationale Kookstudio Week 2011 een dag omgetoverd tot ‘Groenten Werkplaats’. In het kader van het thema ‘groenten en fruit’ hadden de groentetelers van Dutch Specials een vrachtwagenlading van hun ‘kroonjuwelen’ naar de hoofdstad gezonden. Het keukenteam van De Culinaire Werkplaats, onder aanvoering van chef-kok Eric Meursing, bereide onder het oog van de aanwezigen hiermee een aantal zinnenprikkelende ‘groentencoutures’ die daarna geserveerd werden.

 

Woordvoerder Patrick Franken van het Nederlandse telerscollectief Dutch Specials vertelde hoe de leden zich richten op bijzondere groenten en dat gekozen wordt voor rassen die van zichzelf veel smaak hebben. Communicatiecoördinator Germund Daal van Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) gaf een presentatie over de doelstellingen van het fonds en het onderzoek naar het verband tussen een gezonde leefstijl en kanker. Opmerkelijk onderzoeksresultaat was dat de kans op kanker met eenderde kan worden teruggebracht door het aanhouden van een gezonde leefstijl die bestaat uit een combinatie van bewegen en gezond eten.

 

Hoogtepunt van de middag was de culinaire inspiratiesessie door Meesterkok Angélique Schmeinck. In een meeslepende presentatie liet zij zien hoe zij haar droom had waargemaakt om te koken in een luchtballon, ze inspireerde daarmee de aanwezigen om de realisatie van hun dromen na te jagen. Aan de hand van het bekroonde kookinspiratieboek ‘Smaakvrienden – Groenten’ legde Angélique Schmeinck uit hoe je met de techniek van mindmapping tot oneindige creativiteit en inspiratie kunt komen in de keuken.

 

Voorzitter Jan Rutten van kookstudioweekorganisator ECA sloot de bijeenkomst af met de boodschap dat inspiratie opdoen de belangrijkste reden is om mee te doen aan de Nationale Kookstudio Week. Alle aanwezigen tijdens de opening hadden zich daar reeds van gekweten.

 

NKW2011

 

Tijdens de Nationale Kookstudio Week 2011 kunnen consumenten zich individueel inschrijven voor kookworkshops bij deelnemende kookstudio’s. Met het centrale thema ‘groenten en fruit’ wordt in de kookworkshops de nadruk gelegd op verschillende bereidingswijzen en het combineren en variëren met deze producten. De week duurt nog tot en met zondag 2 oktober.

 

Goed doel

 

Nationale Kookstudio Week 2011 steunt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL). Voor elke gast tijdens de Kookstudio Week maken de deelnemende kookstudio’s € 1,00 over aan het fonds, eind oktober wordt het totaalbedrag bekendgemaakt.

 

 

 

De Nationale Kookstudio Week 2011 is een initiatief van Stichting European Cookery school Association (ECA) en wordt mede mogelijk gemaakt door Dutch Specials, Giftfor2, WINE Events, KookstudioJaarkaart, GroentenFruit Bureau, Voedingscentrum, delicious. en WINELIFE.