Poldervaart scoort in hectisch Lyon

Bij de eerste tien is hij nét niet gekomen, maar het spande erom. Marco Poldervaart en zijn team zijn echter meer dan tevreden met hun elfde plek op ’s werelds belangrijkste kookwedstrijd, de Bocuse d’Or in Lyon. Meteen na de uitslag spraken we de patronchef van De Gastronoom in Harlingen.

Paul Bocuse ( r.), komt Marco Poldervaart (m.) feliciteren, terwijl coach Leendert Klaassens trots toekijkt.

Tevreden?

„Voor de volle honderd procent! We hebben onszelf niets te verwijten. Beter dan dit kunnen we niet. We zijn in de kopgroep van de beste landen ter wereld gekomen. Daar mogen we best trots op zijn.”

Was je erg zenuwachtig in deze heksenketel?

„Welnee. Gezonde spanning, ja, dat wel. Maar we hadden vorige week dan ook de ideale trainingsronde. De eerste keer klopte de smaak precies, de tweede keer zag het er beeldschoon uit en nu hebben we alles gecombineerd.”

Helemaal geen panieksituaties?

„Nou, opeens bleek dat we op inductie moesten koken. Dat is wel even schrikken. Maar gelukkig waren de meeste van onze pannen ook voor inductie geschikt. En wat we nog nodig hadden, mochten we van de Engelsen lenen. ”

Dus alles liep verder op rolletjes?

„Plots vielen er twee pitten uit. Dan kan je dus in paniek raken, Maar ach, op twee pitten moet het ook kunnen.”

Jouw geheime wapen?

„Smaak! Je kan nog zo’n mooie schotel maken, je kan nog zoveel technieken gebruiken, je kan de mooiste kunststukken op de schaal zetten, als het geen smaak heeft, dan ben je weg. De wedstrijd heeft echter één grote handicap. Je mag eerst je schotel laten zien aan de jury. Dan gaat hij direct door naar de fotograaf. Drama, daar sta je dan te wachten tot die foto eindelijk is gemaakt en intussen koelt je eten af en weet je dat de smaak terugloopt. Dus verzonnen we allemaal trucs om toch warm te kunnen serveren. ”

Wat was het leukste van de wedstrijd?

„Dat mijn zoontje Pascal uit Harlingen liet weten dat hij vond dat de vleesschotel er prachtig uitzag.”

En mogen we je ook nog met iets anders feliciteren?

„Ja, dank. Ik ben nog niet geinaugureerd, dat is pas in maart, maar je hebt gelijk, ik ben vorige maand meesterkok geworden. ”

F.W.

Bron: Telegraaf

Dutch Specials is sponsor van Bocuse d’Or